2020-07-17

18:00

Venue

ZaKładka Bistro de Cracovie


Józefińska 2, 30-529 Kraków

Otwierając butelkę, spodziewamy się tego, co najlepsze… jednak rozmowa na temat smaku win zawsze jest delikatnym tematem. Powód jest prosty – każdy ma inny smak i inaczej odbiera to co pojawi się w kieliszku – cokolwiek by to było. Często wina kojarzą się z wysoką kwasowością. Trochę inaczej rzecz ma się z Rieslingami. Ich lekki i świeży styl (szczególnie w przypadku niemieckich win) jest moim zdaniem odpowiedni dla początkujących smakoszy. Cechują się ciekawym owocowym i mineralnym stylem.

W tym roku pomimo „Sami Wiecie Czego – oby już było normalnie” – już po raz 6 jest organizowana akcja organizowana przez Niemiecki Instytut Wina – promująca ten szczep winogron. Wychodząc naprzeciw, chciałbym zaprosić do udziału w degustacji kilku wybranych win z Niemiec i win z Polski – wszystkie z tego samego szczepu – Rieslinga, ale w różnych stylach. Będzie to ciekawe doświadczenie. Spróbuję pokazać, że Riesling – najbardziej rozpowszechniona i jedna z najbardziej cenionych odmian białej winorośli – jest winem, które sprawia, że z spokojem sięga się po kolejny kieliszek i pozytywnie pobudza nasze zmysły – niezależnie skąd pochodzi.

Zapraszam! Rafał Błażusiak

Lista win
1. Felling – Winnica Mickiewicz
2. Riesling Trocken D.Qw. Pfalz, Gebr.Anselmann
3. Riesling – Winnica Wieliczka
4. Riesling – Rudolf May
5. Riesling Vulkanstein – Weingut Schneider
6. Aquilegia Riesling – Skarpa Dobrska
Prowadzenie
Rafał Błażusiak
Sommelier w ZaKładka Bistro de Cracovie – człowiek, który o winie i pracy w gastronomii może opowiadać godzinami. Ambitna osoba cechująca się dużym dystansem do rzeczywistości, nietypowym poczuciem humoru i chęcią do ciągłego podnoszenia swoich kwalifikacji. Zwolennik klasyki w nowoczesnym wydaniu. Inspiruje się głównie zachodnią kulturą i stylem życia, otwartym na nowe pomysły. Największą satysfakcją dla niego jest uśmiech na twarzy gości i poczucie dobrze wykonanej pracy. Kilkuletnie doświadczenie w renomowanych restauracjach sprawiło, że jego historia zamyka się w słowach “obsługuj tak, jak sam chciałbyś być obslużony”.
Absolwent londyńskiej szkoły Wine & Spirit Education Trust (WSET) Level 3 Award in Wines.
Jego karta win w ZaKładce otrzymała w 2019 i 2020 roku Award of Excellence Magazynu Wine Spectator.

Dodaj komentarz