2020-07-28
18:00
Venue
Restauracja SPOT.
Ul. Dolna Wilda 87, Poznań
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na degustację niepowtarzalnych rieslingów jednego z najbardziej uznanych producentów jego wytrawnej wersji na świecie – Clemensa Buscha. Riesling hołubiony przez krytyków winiarskich i sommelierów wciąż niesłusznie pozostaje w cieniu chardonnay i sauvignon blanc. Szczególnie rieslingi z nad Mozeli. Winnice, zwrócone na południe na zboczach wijącej się wąskimi zakolami rzeki, zapewniają niepowtarzalny mikroklimat. Mineralne, eleganckie rieslingi ze stromych winnic należą do najlepszych białych win na świecie.
Lista degustowanych win:
🍷 Riesling 2018 VDP Gutswein
🍷 Riesling „vom grauen Schiefer” 2018 VDP Ortswein
🍷 Riesling Marienburg GG 2018 VDP Grosse Lage
🍷 Riesling Marienburg „Fahrlay” GG 2017 VDP Grosse Lage
🍷 Riesling Marienburg „Falkenlay” GG 2016 VDP Grosse Lage
🍷 Riesling Marienburg „Fahrlay-Terrasen” GG 2017 VDP Grosse Lage
🍷 Riesling Pründerliche Kabinett 2017 VDP Ortswein
Degustacja odbywa się w ramach Tygodni Rieslinga organizowanego przez Niemiecki Instytut Wina
Termin degustacji: 28 lipca (wtorek) godz. 18:00-21:00
Rita i Clemens Busch – właściciele 16-hektarowej winnicy obsadzonej rieslingiem i w niewielkiej części spätburgunderem (używanego do produkcji musującego Blanc de Noir), należący do stowarzyszenia najlepszych niemieckich winiarzy (VDP). Pionierzy uprawy organicznej, którzy już w połowie lat 70-tych zrezygnowali ze stosowania herbicydów i ograniczali zawartość siarki w winach, a na początku lat 80-tych sformułowali filozofię uprawy winorośli w poszanowaniu natury. Obecnie prowadzą swoją winnicę biodynamicznie. Są członkami stowarzyszenia „respekt-BIODYN”. Pracują naprzeciw Pünderich na Marienburgu, który jest jednym z ostatnim siedlisk nad Środkową Mozelą, gdzie można spotkać charakterystyczne łupki (szare, czerwone i niebieskie).