21 Lipiec 2021

18:00 / 20:00

Venue

Restauracja SPOT.


Ul. Dolna Wilda 87, Poznań

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na degustację niepowtarzalnych rieslingów z nad Mozeli od dwóch producentów uznanych za wybitnych interpretatorów tego szczepu na świecie – Clemensa Buscha i Grans-Fassian, z dwóch niepowtarzalnych siedlisk: Marienburg (Pünderich) oraz Apotheke (Trittenheim). Riesling hołubiony przez krytyków winiarskich i sommelierów wciąż niesłusznie pozostaje w cieniu chardonnay i sauvignon blanc. Szczególnie rieslingi z nad Mozeli. Winnice, zwrócone na południe na zboczach wijącej się wąskimi zakolami rzeki, zapewniają niepowtarzalny mikroklimat. Mineralne, eleganckie rieslingi ze stromych winnic należą do najlepszych białych win na świecie.

Lista degustowanych win:
🍾 Clemens Busch Riesling Marienburg GG Falkenlay 2018 VDP Grosse Lage
🍾 Clemens Busch Riesling Marienburg GG Fahrlay 2018 VDP Grosse Lage
🍾 Clemens Busch Riesling Marienburg GG Fahrlay Terrassen 2018 VDP Grosse Lage
🍾 Grans-Fassian Trittenheimer GG Apotheke 2016 VDP Grosse Lage
🍾 Grans-Fassian Trittenheimer GG Apotheke 2011 VDP Grosse Lage
🍾 Grans-Fassian Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese 2018 VDP Grosse Lage

bilety do nabycia tutaj: https://bit.ly/3gXv0Q2

Rita i Clemens Busch – właściciele 16-hektarowej winnicy obsadzonej rieslingiem i w niewielkiej części spätburgunderem (używanego do produkcji musującego Blanc de Noir), należący do stowarzyszenia najlepszych niemieckich winiarzy (VDP). Pionierzy uprawy organicznej, którzy już w połowie lat 70-tych zrezygnowali ze stosowania herbicydów i ograniczali zawartość siarki w winach, a na początku lat 80-tych sformułowali filozofię uprawy winorośli w poszanowaniu natury. Obecnie prowadzą swoją winnicę biodynamicznie. Są członkami stowarzyszenia „respekt-BIODYN”. Pracują naprzeciw Pünderich na Marienburgu, który jest jednym z ostatnim siedlisk nad Środkową Mozelą, gdzie można spotkać charakterystyczne łupki (szare, czerwone i niebieskie).

Grans-Fassian – rodzinna firma Gerharda Gransa i jego córki Catherine szczyci się – co prawda – 400-letnią historią, ale rozwinął ją dopiero obecny właściciel, który przejął jej stery w 1982 roku. Wtedy odziedziczone 4,5 ha winnic powiększył do 13 ha i to dzięki najlepszym siedliskom w okolicy, a więc słynnych: Apotheke w Trittenheim, Goldtröpfchen w Piesport, Hofberg w Dhron i wreszcie Laurentiuslay w Leiwen, gdzie mieści się również sama winiarnia. Riesling zajmuje 88 proc. upraw Grans-Fassian, reszta to pinot blanc (10 proc.) i pinot gris. Należąca do prestiżowego stowarzyszenia VDP winiarnia jest w ścisłej czołówce najlepszych niemieckich winiarzy. Najwyżej oceniane są, jak przystało na region, tutejsze rieslingi TBA.

Po degustacji będzie można kupić rieslingi Clemensa Buscha w cenach promocyjnych.
Degustacja odbywa się w ramach akcji #tygodnierieslinga2021, organizowanej przez Niemiecki Instytut Wina.